Çağrı Merkezi

Pırlanta & Elmas Nedir

Pırlanta & Elmas Nedir
18 Mayıs 2023
Pırlanta & Elmas Nedir

Pırlanta Nedir? Neden Değerlidir?

Pırlanta estetik açıdan güzel olmaktan daha fazlasıdır; sevgi, romantizm ve bağlılığın kalıcı bir sembolüdür. Elmas en sert maddelerden biridir ve dünyadaki en değerli taşlardan biridir. Elmas ve pırlantanın farklı iki taş olduğu algısı ülkemizde bir hayli yaygındır. Oysa elmas pırlantanın ham halidir. Yani doğada bulunan, maddenin adıdır. Pırlantaysa elmasın zaman içinde popüler hale gelmesini sağlayan kesim şekline verilen isim olmuştur. Pırlanta yani elmas taşının adı, “fethedilemez” anlamına gelen Yunanca “adamas” kelimesinden türetilmiştir. Bu sembolik anlamla, pırlantanın ebedi sevgiyi taşıdığı düşünülür.

En eski elmaslar MÖ. 4. yüzyılda Hindistan'da bulundu, ancak bu yatakların en küçüğü 900 milyon yıl önce oluştu. İpek Yolu olarak bilinen ticaret yollu ağı boyunca elmaslar taşındı ve yayıldı. Elmaslar güçleri, parlaklıkları, ışığı kırma ve metali kazıma yetenekleri nedeniyle çok eski tarihlerden beri değerli sayıldı. Elmaslar, pırlantalar; süsleme aksesuarı, kesici aletler olarak kullanıldı. Ayrıca pırlanta kötülüğü önlemek için bir tılsım görevi görüyordu ve savaşta koruma sağladığına inanılırdı. Karanlık çağlarda, elmaslar tıbbi bir yardım olarak da kullanıldı…  Yutulduğunda hastalıkları ve yaraları iyileştirdiği düşünülüyordu.

Elmasların kömürle bazı ortak özellikleri vardır. Her ikisi de dünyadaki en yaygın maddeden oluşur: Karbon. Elmasları kömürden farklı kılan nokta karbon atomlarının düzenlenme şekli ve karbonun nasıl oluştuğudur. Bu oluşum pırlantaları değerli kılan en önemli husustur. Elmaslar, dünya yüzeyinin yaklaşık 90-240 mil altında, dünyanın litosferinde bulunarak, aşırı yüksek basınçlara ve sıcaklıklara maruz kalarak oluşur.

Belirli bir kesim işlemiyle pırlantaya dönüşen elmas, değerini artırarak, parıltısı ve zarifliğiyle sevgi göstergesine dönüştü. Pırlantalar tarih boyunca çok nadir bulunduğu için her zaman üst elit sınıfı temsil etti. Milyarlarca yıl önce oluşmuş ve son derece nadir olduğundan dolayı elmasların çok azı dünya çukurlarından dünyanın yüzeyine çıkartılabiliyor. Bugün çıkarılan elmaslardansa sadece yüzde 50'sinin pazarda satılacak kadar değerli olduğu düşünülüyor.

Yorum bırakın
Toplam Yorum Sayısı 0
Captcha
Henüz yorum eklenmemiş
Loading
İşleminiz Sürüyor, Lütfen Bekleyiniz