Çağrı Merkezi

Pırlanta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pırlanta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
18 Mayıs 2023
Pırlanta Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pırlanta bilinen en sert maddelerden birisidir ve oldukça değerli bir taştır. Olağanüstü bir parlaklığa sahip pırlantayı satın alırken birtakım özellikleri bilerek almakta fayda var. En başta pırlantanın işlendiği birçok model ve çeşit vardır bunlardan size hitap edeni bulmanız gerekir. Pırlantanızın size nasıl bir aksesuar ile birleşiminde hitap etmenizi istiyorsunuz bunu bilmeniz gerekli. Kolye, yüzük, küpe, bileklik, tektaş ya da beştaş… Siz nasıl isterseniz. Bunun için derinlemesine bir model araştırması yapmanız gereklidir.

Pırlanta alırken dikkat edilmesi gerekenler bunlarla sınırlı kalmıyor elbette. Alacağınız pırlantanın kalitesini ölçebilmeniz gerekmektedir. Pırlanta satın almak sanıldığı kadar kolay değildir. Harika görünen fakat gerçek değeri ona biçilen değerde olmayan pırlantalar mevcuttur. Bu değerli taşı, pırlantayı satın alırken 4C kuralına uyup uymadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Pırlantada 4C kuralı, pırlantanızı alırken size rehberlik edecek. Böylelikle pırlanta kalitesini ölçebileceksiniz. Peki, pırlantada 4C nedir?

Kesim (Cut)

Pırlantanın kesimi, size kalitesi hakkında çok şey söyler ve pırlantada insan eliyle oluşturulan tek özelliktir. Bir pırlantanın kesim açıları, oranları, simetrik yönleri çok önemlidir. Bu faktörler, genel estetik çekiciliği ile birlikte pırlantanın, elmasın parlaklığını doğrudan etkiler. Kesim, pırlanta güzelliğinin en büyük göstergesidir ve diğer kurallara göre önce tutulmalıdır. Eğer bir pırlanta doğru kesimle şekillendirilmemişse donuk ve ışıltısız olabilir. Kesim bir pırlantanın temel güzelliği ve kalitesi için çok önemli olduğundan, pırlanta kesimini dikkatlice gözden geçirmeniz gerekir. İşinde uzman ve pırlanta sertifikası bulunan yerlerden alışveriş yapmanızı tavsiye ederiz.

Karat (Carat)

Genellikle insanlar “Karat Ağırlığı” terimini duyduklarında, pırlantanın boyutuna atıfta bulunduğunu düşünürler. Gerçekte karat, taşın ne kadar büyük olduğunu değil, elmasın ağırlığını ifade eder. Karat ne kadar yüksekse o kadar değerli bir pırlantadır. Tabi bir pırlanta ne kadar ağır olursa olsun parlaklığı ve rengi kalitesizse değeri düşecektir.

Berraklık (Clarity)

Pırlantanın berraklık derecesi, pırlantanın hem inklüzyonlardan hem de lekelerden ne kadar temiz olduğunu değerlendirir. Lekelerin büyüklüğüne, konumuna ve karanlığına bağlı olarak, bu kusurlar elmastan geçerken ışığa müdahale edebilir. Bu olduğunda, pırlantanın parlaklığı ve güzelliği, yüksek kaliteli kesimden uzaklaşarak matlaşır.

Renk (Colour)

Her ne kadar pırlantanın rengi yok gibi görünse de aslında renk dereceleri vardır. Renk, pırlantanın ne kadar beyaz veya renksiz olduğuna göre derecelendirilir. Pırlantanın rengine bakarak pırlantanın değerli olup olmadığı hakkında kanıya varılabiliyor. D-Z harf aralığında pırlantaların renk dereceleri vardır. D-E-F mükemmel beyazken, G-H tam beyaz, I-J çok hafif sarıya çalan bir beyazdır. Yani J tonunun yukarısındaki beyazlık pırlanta için kaliteyi simgeler.

Yorum bırakın
Toplam Yorum Sayısı 0
Captcha
Henüz yorum eklenmemiş
Loading
İşleminiz Sürüyor, Lütfen Bekleyiniz