Çağrı Merkezi

HRD Sertifikası Nedir

HRD Sertifikası Nedir
18 Mayıs 2023
HRD Sertifikası Nedir

HRD Sertifika Nedir?

HRD ismi Hollandaca “Hoge Raad voor Diamant” isminin baş harflerinden oluşmaktadır ve “Yüksek Elmas Konseyi” anlamına gelmektedir.

1976 yılında kurulan HRD’nin merkezi elmaslar şehri olarak anılan Antwerp’te bulunmaktadır. Antwerp şehri; Belçika’nın kuzeyinde Hollanda sınırına yakın konumdaki Flanders bölgesinde Scheld nehri üzerinde yer almaktadır.

HRD Antwerp dünyanın en güvenilir pırlanta sertifikalarından birini vermektedir. Bilimsel araştırmaları, pırlanta piyasalarının hizmetine sunan ilk pırlanta laboratuvarıdır. Deneyimli ekipleri ve bilim adamları elmasların en derin gizemlerini ortaya çıkarmak için çalışıyor ve her gün kendilerini daha fazla geliştirerek yeni keşifler yapmaktadırlar. HRD sertifikalı pırlantalar dünya genelinde geçerli olan standartlar (4C) kapsamında sertifikalandırılır. HRD Antwerp dünyanın en büyük pırlanta laboratuvarına sahiptir ve pırlanta piyasasında dünyaca kabul görmüş laboratuvarlardan biridir. HRD Antwerp hiçbir kişiye, kuruma veya kuruluşa bağlı olmayıp tamamen bağımsızdır. Bu sebeple de derecelendirmeleri %100 anonimdir.

 

HRD İşlem Süreci (HRD Report)

Öncelikle sadece mücevher sektöründekiler değil isteyen herkes mücevherine HRD’den analiz yaptırarak rapor alabilmektedir.

Laboratuvara giren her pırlanta takip edilemez nitelikte bir kimlik numarası oluşturularak kabul edilmektedir. (Teslim edilen pırlantanın üzerinde isim, soyisim veya firma ismi yazmaz bunları temsilen sadece kimlik numarası oluşturulur. İnceleyen gemologlar pırlantanın kime veya hangi firmaya ait olduğunu bilmezler.) Raporlarda belirtilen derecelendirmelerin kesin tarafsızlığı ve gizliliği garanti altına alınmaktadır. Böylece pırlanta derecelendirmesi %100 anonim olarak gerçekleştirilir.

Her pırlanta uzman gemologlar tarafından bir dizi bağımsız incelemeye tabi tutulur.

Uzmanlar pırlantaların sentetik kontrolü/tespiti, karat, renk, berraklık ve kesimini analiz ederler. Analizler gerçekleştirilirken en sofistike ekipmanlar kullanılır. Ayrıca ihtiyaç duyulan gelişmiş teknoloji ve ekipmanlar bilim adamları tarafından geliştirilir ve uygulamaya alınır.

Talep edilmesi durumunda her pırlanta için mikro lazer ile benzersiz bir kimlik numarası işlenebilir. Bu kimlik numarası ile pırlantanız dünya çapındaki HRD Antwerp veri tabanında sorgulanabilir/doğrulanabilir. İşletilen numaralar pırlantanızın pasaportu niteliğindedir. Kimlik numarası pırlantanın kemer kısmına işlenir ve yalın gözle görülemez, en az 60 kat büyütebilen mercek ile görülebilir.

Derecelendirme süreci tamamlandığında pırlantalar HRD kutusuna konularak vakumlanıp, mühürlenir ve pırlantaların sertifikaları hazırlanır.

 

HRD Sertifikası Güvenilir Mi?

HRD Antwerp pırlanta sertifikası tamamen güvenilirdir. Banknotlarda kullanılan bir dizi güvenlik örneğini bir araya getirerek sertifikaları güven altına alırlar. Kopyalanması imkansızdır. Rapor numarası ait olduğu pırlantanın parmak izi gibidir her rapor numarası benzersizdir ve sadece bir defa kullanılır.

 

Sertifikamın Gerçek Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirim?

  • Mikro metin: Sertifika içerisindeki mavi kutucuğun etrafındaki siyah çizgiye 10x lup ile bakıldığında, bu çizgi ‘HRD Antwerp’ yazısı olarak belirecektir.
  • Hologram: Güvenliği doğrulamak için raporlarda "HRD Antwerp Certified" hologramı bulunur. Bu özellik sertifikaların taklit edilmesini imkânsız hale getirmektedir.
  • Floresans izler: Floresans lifler ve izler sadece UV ışık altında görülebilir olup rapor kağıtlarının tamamında mevcuttur. Bu güvenlik unsuru devlet darphanelerinde basılan banknotlar ile aynı kalite ve özelliklerdedir.
  • Çizgi yapısı: Mavi kutucuklar içine gizlenmiş güvenlik çizgilerinin kopyalanması mümkün değildir. Kopyalandığında, yazıları okumak mümkündür fakat, içindeki geometrik yapılar bozulmuş olarak görünür.
  • Filigranlar: Her raporda görülebilen bu özellik HRD Antwerp’in logosudur. Bu logo ancak sertifika ışığa doğru tutulduğunda çıplak göz ile görülebilir.
  • Güvenlik kâğıdı: Raporların basılması için kullanılan her kâğıt üzerinde, sadece HRD Antwerp’e ait olan özel bir seri numarası vardır.
  • Pırlantaya seri numarası işlenmişse 60 kat büyütebilen lup ile pırlantanın kemerinde yazan kimlik numarası ve HRD Sertifikanızın üzerindeki kimlik numarasını karşılaştırınız.

 

HRD Sertifika Sorgulama/Doğrulama Nasıl Yapılır?

HRD sertifika sorgulama/doğrulama için https://my.hrdantwerp.com/ linkine tıklayarak sorgulama yapacağınız pırlantanın rapor numarasını “Diamond Grading Report Number / ClientRef” kısmına yazıp Find Diamond butonuna tıklayarak raporu görüntüleyebilirsiniz. Mücevher rapor sorgusu yapmak için rapor numarasını “Jewellery Report Number” kısmına yazıp Find Jewel butonuna tıklayarak raporu görüntüleyebilirsiniz. Ekrana gelen rapor ile elinizdeki raporda bulunan tüm bilgileri karşılaştırabilirsiniz. Raporlar 10 yıl süreyle HRD veri tabanında korunmaktadır.

 

HRD Sertifika Örneği

HRD Sertifika Örneği

 

Neden HRD Sertifikalı Pırlanta Tercih Etmeliyim?

Öncelikle; alacağınız pırlantanın sentetik (laboratuvar pırlantası) mı yoksa doğal gerçek pırlanta mı olduğundan emin olursunuz. Bunun dışında alacağınız pırlantanın karatını, rengini, berraklığını, kesimini, floresansını, tamamlanmış bir ürün ise altının ayarını, gramını, cila ve rodaj puanını detaylı olarak sertifikada görebilirsiniz.

Sektörümüzde mücevher sertifikalı diye satılan pırlantaların sertifikalarını firmalar kendileri oluşturmaktadır ve sertifika sadece aldığınız yerde geçerlidir. Bazı sentetik pırlantaları çok tecrübeli pırlantacıların bile ayırt edebilmeleri çok güçtür. Sertifikayı oluştururken kendi tecrübeleri ile pırlantanın rengini, berraklığını bazen de kesimi belirlemektedirler. Biz bu duruma tabiri caizse kimse ürünüm kötü demez diyoruz. Aynı ürünü HRD laboratuvarına gönderince alanında uzman gemologların raporu ile firmanın size verdiği sertifikadaki değerleri karşılaştırınca sapma olması gayet muhtemeldir.

HRD sertifikalı pırlantalarda güvenlik endişesi duymaksızın, bir pırlantanın değerini ortaya koyan 4C (karat, renk, berraklık ve kesim) kriterini kesin doğrulukta tespit eder.

HRD Antwerp pırlanta sertifikasında Avrupa’nın önde gelen yetkili merciidir.

 

Şirketimiz bünyesinde çalışan taş uzmanları HRD Antwerp firmasının verdiğini eğitimlere katılıp, eğitimi başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazanmışlardır.

Yorum bırakın
Toplam Yorum Sayısı 0
Captcha
Henüz yorum eklenmemiş
Loading
İşleminiz Sürüyor, Lütfen Bekleyiniz